Dlaczego warto wprowadzić miód do swojej diety?
Miód ma zbawienne właściwości dla
naszego organizmu - jest pyszny oraz pomaga zachować zdrowie na długie
lata. Najczęściej sięgamy po niego w okresie wzmożonych zachorowań na
przeziębienie i grypę (jesienno-zimowym), lecz warto zadbać o to, by
zagościł na naszych stołach przez cały rok. Pomimo, iż jest produktem
dość kalorycznych (w 100 gramach znajduje się około 300 kalorii), nie
należy się tym zrażać, gdyż nie są to puste kalorie jak w przypadku
innych słodyczy. Miód już w czasach starożytnych był jednym z
najczęściej stosowanych lekarstw, jednak jest wykorzystywany również we
współczesnej medycynie. Poniżej znajdziecie kilka powodów, dla których
warto sięgnąć po ten produkt. Zapraszam do lektury :)
Miód jest nieoceniony w leczeniu różnorodnych schorzeń. Oto niektóre jego zalety:
- Wpływa korzystnie na działanie układu krążenia. Poprawia wydolność mięśnia sercowego, obniża ciśnienie tętnicze oraz rozszerza naczynia wieńcowe. Hamuje również rozwój miażdżycy;
- Wspomaga układ odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ułatwia odkrztuszanie, leczy kaszel, chrypkę oraz zapalenie gardła. Działa przeciwalergicznie i uodparniająco;
- Jeżeli chodzi o układ pokarmowy, miód ma działanie oczyszczające. Minimalizuje negatywne działanie używek takich jak alkohol czy kawa. Produkt ten może być również stosowany pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Łagodzi zaparcia, a także pobudza trawienie;
- Prowadzi do wzmocnienia czynności ochronnych i odtruwających wątroby;
- Dzięki właściwościom moczopędnym jest wykorzystywany pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego. Miód zapobiega powstawaniu w nerkach oraz pęcherzu moczowym piasku i kamieni oraz zmniejsza obrzęki, które są spowodowane niewydolnością nerek;
- Pomaga w leczeniu cukrzycy;
- Hamuje rozwój próchnicy;
- Wspomaga działanie układu nerwowego. Uspokaja i wycisza oraz poprawia nastrój. Jest stosowany pomocniczo w leczeniu nerwic i bezsenności.
Miód jest nieoceniony w leczeniu różnorodnych schorzeń. Oto niektóre jego zalety:
- Wpływa korzystnie na działanie układu krążenia. Poprawia wydolność mięśnia sercowego, obniża ciśnienie tętnicze oraz rozszerza naczynia wieńcowe. Hamuje również rozwój miażdżycy;
- Wspomaga układ odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ułatwia odkrztuszanie, leczy kaszel, chrypkę oraz zapalenie gardła. Działa przeciwalergicznie i uodparniająco;
- Jeżeli chodzi o układ pokarmowy, miód ma działanie oczyszczające. Minimalizuje negatywne działanie używek takich jak alkohol czy kawa. Produkt ten może być również stosowany pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Łagodzi zaparcia, a także pobudza trawienie;
- Prowadzi do wzmocnienia czynności ochronnych i odtruwających wątroby;
- Dzięki właściwościom moczopędnym jest wykorzystywany pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego. Miód zapobiega powstawaniu w nerkach oraz pęcherzu moczowym piasku i kamieni oraz zmniejsza obrzęki, które są spowodowane niewydolnością nerek;
- Pomaga w leczeniu cukrzycy;
- Hamuje rozwój próchnicy;
- Wspomaga działanie układu nerwowego. Uspokaja i wycisza oraz poprawia nastrój. Jest stosowany pomocniczo w leczeniu nerwic i bezsenności.
Możemy wyróżnić wiele rodzajów miodu, lecz najpopularniejsze z nich to:
- miód wielokwiatowy - produkowany z nektarów zbieranych przez pszczoły z miododajnych roślin kwitnących w sadach, lasach, na łąkach i polach. Jego kolor, zapach i smak uzależnione są od rodzaju kwiatów, z których jest przyrządzony. Ten pochodzący z wiosennych kwiatów ma jasną barwę oraz łagodny smak i zapach. Miód z kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy, ma wyrazisty smak i zapach.
- miód rzepakowy - w stanie płynnym ma bardzo delikatne słomkowe zabarwienie i lekko wyczuwalny zapach rzepaku, który po pewnym czasie się ulatnia. Szybko ulega krystalizacji. Staje się wtedy niesamowicie gęsty i przybiera najczęściej kremową barwę. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Ma bardzo słodki smak.
- miód akacjowy - w stanie płynnym ma bardzo jasną, niemal przezroczystą barwę. Bardzo wolno się krystalizuje. Ma charakterystyczny delikatny aromat i lekko słodkawy smak pozbawiony goryczki.
- miód lipowy - pozyskiwany jest z kwiatów lipy. W stanie płynnym przybiera jasnożółtą, bursztynową barwę. Jego zapach do złudzenia przypomina aromat kwiatu lipy, natomiast smak jest dość ostry i wyrazisty.
- miód spadziowy - jest produkowany ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach takich jak: sosny, świerki, jodły, klony, dęby, modrzewie czy też wierzby. Ma korzenny smak, który jest najmniej słodki ze wszystkich rodzajów miodu i lekko zielone zabarwienie.
Jeżeli chodzi o moje ulubione sposoby spożywania miodu, uwielbiam cieplutkie tosty z masełkiem i z miodem, często dodaję go również do ciasta naleśnikowego. W naszej kuchni królują także wypieki z dodatkiem tego produktu - ciasta i ciasteczka. Jeżeli chodzi o słodzenie herbaty staram się zastępować cukier miodem. Wrzucony do niej dodatkowo plasterek cytryny sprawia, że herbatka smakuje wyśmienicie, a dodatkowo ma świetne właściwości uodparniające. Gdy dopadnie mnie uporczywe przeziębienie, kubek gorącego mleka z odrobiną masełka i miodu jest niezawodny. Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać niż leczyć, więc codziennie, niezależnie od pory roku spożywam płaską łyżeczkę miodu. Uwielbiam również stosować kosmetyki naturalne na bazie miodu. Mają piękny zapach oraz zbawienne właściwości dla skóry :)
Ja uwielbiam miód i nie wyobrażam sobie wykluczenia go z mojej diety, co jak co, ale miód zostaje! :D
OdpowiedzUsuńWychodzę z takiego samego założenia :D
UsuńUwielbiam miód, niestety spożywam go zdecydowanie za rzadko ;( To jednak wynika z mojego niezdrowego oszczędzania tego pysznego produktu :) Lubię go dodawać np. do jogurtu naturalnego... do tego odrobina musli... mmmm... pychota! :)
OdpowiedzUsuńJako dodatku do musli miodu jeszcze nigdy nie używałam, ale koniecznie muszę spróbować tego połączenia :)
UsuńLubię miód i chętnie sięgam po ten produkt.
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńpyszności :P
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :D
UsuńBardzo lubię miód i sięgam po niego bardzo często :)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja :)
UsuńJa niestety nie moge spozywac duzej ilosci miodu, gdyz wywołuje u mnie to uczulenie.
OdpowiedzUsuńWspółczuję :(
UsuńJa uwielbiam miód, zarówno w kosmetyce jak i diecie. Na jego bazie często robię peelingi lub syropy w okresie jesienno zimowym.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię kosmetyki na bazie miodu :) Cudownie wygładzają skórę :)
UsuńOd dłuższego czasu (rok? dwa?) słodzę herbatę tylko miodem. Uwielbiam ten smak, a do tego zachęcają mnie właśnie właściwości miody :)
OdpowiedzUsuńJa dawniej słodziłam herbatę tylko cukrem i to sporymi ilościami, ale odkąd przestawiłam się na miód nie wyobrażam sobie ponownego powrotu do cukru :D
UsuńJa niestety na miód mam uczulenie :/
OdpowiedzUsuńWspółczuję :(
UsuńUwielbiam miód. Najbardziej spadziowy i gryczany.
OdpowiedzUsuńJa spadziowy też bardzo lubię :)
UsuńMiód mi zastępuje cukier . Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSandicious
Ja odkąd zaczęłam słodzić miodem to również ograniczam cukier do minimum :)
UsuńUwielbiam miód! z mlekiem, z jogurtem naturalnym, do ciastek, na gardło, po prostu jest niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Można go łączyć niemal ze wszystkim :)
UsuńW sumie dziwne, że zapobiega próchnicy ;). Może spróbuję używać do herbaty i na tosty. Tylko słyszałam, że nie powinno się go jeść metalową łyżką i, że spadziowy jest z wydzielin mszyc XD.
OdpowiedzUsuńTosty z miodem są genialne! Polecam :)
UsuńPamiętam jak zawsze do herbatki babcia dodawała miodu :]
OdpowiedzUsuńMoja Babcia zawsze serwowała mi mleko z masełkiem i miodem :) Pychotka :)
UsuńLubię miodziki :D najbardziej spadziowy leśny, obecnie jestem na wykończeniu dużego słoika 1 l - słodzę sobie herbatkę w pracy.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dodaję miód niemal do wszystkiego :)
UsuńKocham miód i do herbaty i na bułkę czy od tak ;) i do chleba dodaję jak piekę :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam cieplutkie tosty z miodem :)
UsuńMy miód jemu każdego dnia, dodajemy do naleśników, herbaty, płatków śniadaniowych :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo często z niego korzystam :) Polecam tosty z miodem - są przepyszne :)
UsuńMiód ma dużo wartości odżywczych i warto go spożywać, ale w ograniczonych ilościach. Podobnie jest z tłuszczem. Nic nam nie szkodzi, jeśli nie spożywamy tego w nadmiarze. Ja sama teraz to widzę. Odkąd jestem na diecie, którą znalazłam na stronie Caterobazar to widzę, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być niesmaczne, a wręcz przeciwnie. Moja dieta pudełkowa bardzo mi smakuje, a przy tym mam zadowalające efekty utraty wagi. Miód również mam w swojej diecie, w fit deserach.
OdpowiedzUsuń