Dlaczego warto wprowadzić miód do swojej diety?

Miód ma zbawienne właściwości dla naszego organizmu - jest pyszny oraz pomaga zachować zdrowie na długie lata. Najczęściej sięgamy po niego w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę (jesienno-zimowym), lecz warto zadbać o to, by zagościł na naszych stołach przez cały rok. Pomimo, iż jest produktem dość kalorycznych (w 100 gramach znajduje się około 300 kalorii), nie należy się tym zrażać, gdyż nie są to puste kalorie jak w przypadku innych słodyczy. Miód już w czasach starożytnych był jednym z najczęściej stosowanych lekarstw, jednak jest wykorzystywany również we współczesnej medycynie. Poniżej znajdziecie kilka powodów, dla których warto sięgnąć po ten produkt. Zapraszam do lektury :) 


 Miód jest nieoceniony w leczeniu różnorodnych schorzeń. Oto niektóre jego zalety:
- Wpływa korzystnie na działanie układu krążenia. Poprawia wydolność mięśnia sercowego, obniża ciśnienie tętnicze oraz rozszerza naczynia wieńcowe. Hamuje również rozwój miażdżycy;
- Wspomaga układ odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ułatwia odkrztuszanie, leczy kaszel, chrypkę oraz zapalenie gardła. Działa przeciwalergicznie i uodparniająco;
- Jeżeli chodzi o układ pokarmowy, miód ma działanie oczyszczające. Minimalizuje negatywne działanie używek takich jak alkohol czy kawa. Produkt ten może być również stosowany pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Łagodzi zaparcia, a także pobudza trawienie;
- Prowadzi do wzmocnienia czynności ochronnych i odtruwających wątroby;
- Dzięki właściwościom moczopędnym jest wykorzystywany pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego. Miód zapobiega powstawaniu w nerkach oraz pęcherzu moczowym piasku i kamieni oraz zmniejsza obrzęki, które są spowodowane niewydolnością nerek;
- Pomaga w leczeniu cukrzycy;
- Hamuje rozwój próchnicy;
- Wspomaga działanie układu nerwowego. Uspokaja i wycisza oraz poprawia nastrój. Jest stosowany pomocniczo w leczeniu nerwic i bezsenności. 


Możemy wyróżnić wiele rodzajów miodu, lecz najpopularniejsze z nich to:
- miód wielokwiatowy - produkowany z nektarów zbieranych przez pszczoły z miododajnych roślin kwitnących w sadach, lasach, na łąkach i polach. Jego kolor, zapach i smak uzależnione są od rodzaju kwiatów, z których jest przyrządzony. Ten pochodzący z wiosennych kwiatów ma jasną barwę oraz łagodny smak i zapach. Miód z kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy, ma wyrazisty smak i zapach.
- miód rzepakowy - w stanie płynnym ma bardzo delikatne słomkowe zabarwienie i lekko wyczuwalny zapach rzepaku, który po pewnym czasie się ulatnia. Szybko ulega krystalizacji. Staje się wtedy niesamowicie gęsty i przybiera najczęściej kremową barwę. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Ma bardzo słodki smak.
- miód akacjowy - w stanie płynnym ma bardzo jasną, niemal przezroczystą barwę. Bardzo wolno się krystalizuje. Ma charakterystyczny delikatny aromat i lekko słodkawy smak pozbawiony goryczki.
- miód lipowy - pozyskiwany jest z kwiatów lipy. W stanie płynnym przybiera jasnożółtą, bursztynową barwę. Jego zapach do złudzenia przypomina aromat kwiatu lipy, natomiast smak jest dość ostry i wyrazisty.
- miód spadziowy - jest produkowany ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach takich jak: sosny, świerki, jodły, klony, dęby, modrzewie czy też wierzby. Ma korzenny smak, który jest najmniej słodki ze wszystkich rodzajów miodu i lekko zielone zabarwienie.


Jeżeli chodzi o moje ulubione sposoby spożywania miodu, uwielbiam cieplutkie tosty z masełkiem i z miodem, często dodaję go również do ciasta naleśnikowego. W naszej kuchni królują także wypieki z dodatkiem tego produktu - ciasta i ciasteczka. Jeżeli chodzi o słodzenie herbaty staram się zastępować cukier miodem. Wrzucony do niej dodatkowo plasterek cytryny sprawia, że herbatka smakuje wyśmienicie, a dodatkowo ma świetne właściwości uodparniające. Gdy dopadnie mnie uporczywe przeziębienie, kubek gorącego mleka z odrobiną masełka i miodu jest niezawodny. Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać niż leczyć, więc codziennie, niezależnie  od pory roku spożywam płaską łyżeczkę miodu. Uwielbiam również stosować kosmetyki naturalne na bazie miodu. Mają piękny zapach oraz zbawienne właściwości dla skóry :) 

A Wy jak często spożywacie miód? Wspomagacie nim naturalną odporność organizmu czy raczej za nim nie przepadacie? Zapraszam do dyskusji :)

34 komentarze:

  1. Ja uwielbiam miód i nie wyobrażam sobie wykluczenia go z mojej diety, co jak co, ale miód zostaje! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miód, niestety spożywam go zdecydowanie za rzadko ;( To jednak wynika z mojego niezdrowego oszczędzania tego pysznego produktu :) Lubię go dodawać np. do jogurtu naturalnego... do tego odrobina musli... mmmm... pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dodatku do musli miodu jeszcze nigdy nie używałam, ale koniecznie muszę spróbować tego połączenia :)

      Usuń
  3. Lubię miód i chętnie sięgam po ten produkt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię miód i sięgam po niego bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja niestety nie moge spozywac duzej ilosci miodu, gdyz wywołuje u mnie to uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam miód, zarówno w kosmetyce jak i diecie. Na jego bazie często robię peelingi lub syropy w okresie jesienno zimowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię kosmetyki na bazie miodu :) Cudownie wygładzają skórę :)

      Usuń
  7. Od dłuższego czasu (rok? dwa?) słodzę herbatę tylko miodem. Uwielbiam ten smak, a do tego zachęcają mnie właśnie właściwości miody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawniej słodziłam herbatę tylko cukrem i to sporymi ilościami, ale odkąd przestawiłam się na miód nie wyobrażam sobie ponownego powrotu do cukru :D

      Usuń
  8. Ja niestety na miód mam uczulenie :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam miód. Najbardziej spadziowy i gryczany.

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja odkąd zaczęłam słodzić miodem to również ograniczam cukier do minimum :)

      Usuń
  11. Uwielbiam miód! z mlekiem, z jogurtem naturalnym, do ciastek, na gardło, po prostu jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Można go łączyć niemal ze wszystkim :)

      Usuń
  12. W sumie dziwne, że zapobiega próchnicy ;). Może spróbuję używać do herbaty i na tosty. Tylko słyszałam, że nie powinno się go jeść metalową łyżką i, że spadziowy jest z wydzielin mszyc XD.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamiętam jak zawsze do herbatki babcia dodawała miodu :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia zawsze serwowała mi mleko z masełkiem i miodem :) Pychotka :)

      Usuń
  14. Lubię miodziki :D najbardziej spadziowy leśny, obecnie jestem na wykończeniu dużego słoika 1 l - słodzę sobie herbatkę w pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio dodaję miód niemal do wszystkiego :)

      Usuń
  15. Kocham miód i do herbaty i na bułkę czy od tak ;) i do chleba dodaję jak piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. My miód jemu każdego dnia, dodajemy do naleśników, herbaty, płatków śniadaniowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo często z niego korzystam :) Polecam tosty z miodem - są przepyszne :)

      Usuń

Copyright © 2014 Beaty punkt widzenia , Blogger